Сред възможните причини за разбиването на пристигащия от Дубай пътнически самолет "Боинг 737-800" на летището в югозападния руски град Ростов на Дон са лошите метеорологични условия или възможна пилотска грешка, съобщиха източни от правоохранителните органи, цитирани от ТАСС.

"Вчера бе издадено предупреждение за циклон - влошаване на метеорологичните условия с виелица и скорост на вятъра до 22-27 м/сек. Самолетът в сложни условия не е могъл веднага да заходи към пистата и е извършил втори опит. При повторния заход се е получило разбиването", заяви източникът.

Пътнически самолет се разби при кацане в Ростов, няма оцелели

По предварителни данни "Боинг"-ът се е разрушил при съприкосновението със земята, предизвикало взрив, от който самолетът се е разпаднал на части. При катастрофата е бил предизвикан пожар, който е потушен.

Летището в Ростов на Дон е затворено. Задържани са шест заминаващи полета, два за Санкт Петербург и четири за Москва. Пристигащите самолети се пренасочват към резервното летище в Краснодар. Там се прехвърлят и пътниците, които е трябвало да потеглят от Ростов на Дон.

В Ростовска област неделя ще е ден на траур в памет на жертвите, съобщи губернаторът на областта Василий Голубьов, който увери, че правителството ще окаже помощ на роднините на загиналите.

Още търсят черната кутия на катастрофиралия в Ростов самолет

Засега не се разглеждат други версии за катастрофата освен метеорологичните условия, заяви губернаторът.

Според данни на сайта Flightradar24.com два самолета, които е трябвало да се приземят в Ростов на Дон по-рано са били пренасочени към Краснодар заради лошото време. Единият е бил на руската авиокомпания "Аерофлот" и е идвал от Москва, а другият - на "Чешки авиолинии" и е идвал от Прага. Самолет на "Търкиш еърлайнс" от Истанбул пък е бил върнат обратно в Истанбул.

В момента на катастрофата на летището в Ростов на Дон е духал силен югозападен вятър със скорост 14 м/сек и пориви до 19 м/сек. Максималната скорост на вятъра в момента на катастрофата е била 22 м/сек. Валял е слаб дъжд.

Много от жертвите на самолетната катастрофа в Ростов на Дон са туристи, поясни губернаторът на областта Василий Голубев.

Загинали са всичките 62 души на борда - 55 пътници и седемчленният екипаж. Повечето от пътниците са руски граждани, по предварителни данни шестима от членовете на екипажа са чужденци от различни националности.

Източник: БТА